Избор на огнеупорни врати

Пожароустойчивите или огнеупорни врати се нареждат в категория „специални”, тъй като предназначението им е специфично. Този тип врати се монтират, за да се забави разпространението на огъня и пушека при възникнал пожар и да се гарантира сигурността и безопасността на хората, които се намират в сградата.

Тъй като огнеупорните врати имат много важно предназначение, при избора им е добре да се подхожда много внимателно.

Как да изберете огнеупорна врата?

 

Експертите от Декор Груп България са ви подготвили няколко кратки съвета, които могат да ви бъдат от помощ, ако се нуждаете от противопожарни врати за дома, склада, офиса или производствения си цех.

*Производител

Много фирми произвеждат и предлагат огнеупорни врати, затова е изключително важно да потърсите производител, който може да удостовери, че има право да произвежда такъв тип врати и който спазва всички стандарти, които са наложени при изработката на пожароустойчиви врати. Фирми, които не могат да ви предоставят сертификат на вратите със сигурност не са коректни, затова просто не купувайте от тях. (На страниците на http://www.dgb.bg/ можете да откриете противопожарни врати от доказан, български производител, който притежава всички необходими сертификати, които да удостоверят ефективността на вратите при пожар).

*Степен на устойчивост

Степен на устойчивост означава две неща - времето, в което вратите могат да задържат пожара и времето, за което огнеупорната врата може да контролира нагряването.

*Дебелина и външен дизайн

Най-често огнеупорните врати се изработват от високоякостна стомана или поцинкована ламарина, които издържат на много високи температури, а дебелината им варира от 1,5 до 6 мм. в зависимост от това на какъв обект ще бъдат монтирани. Тъй като вратите са с метална повърхност, най-често се предлагат прахово боядисани.

*Пълнеж

От пълнежа (изолацията) на огнеупорната врата зависи и за колко време и до каква степен ще се загрее зоната около нея. Най-добрият вариант е да изберете пожароустойчива врата термонабъбващо уплътнение, каквито се предлагат и от http://www.dgb.bg.