Технически параметри на вратата

Как сами да вземем размерите за вратите, да определим какви да са : лява-дясна, право крило-фалцово крило, обла каса-права каса, ламинат-фурнир-фолио, пълнеж и други основни понятия, които трябва да знаем за вратите

Вратата се състои от крило, каса и первази;

Към една врата има още панти, брава, дръжка;

евентуално може да има секретен патрон, WC заключване или т.нар. сервизна брава

Как се определя вратата - Лява или Дясна?

Заставате от вътрешната страна на вратата ( т.е.вратата да се отваря към вас и да виждате пантите) – и от която страна са пантите, такава е вратата – ако са от ляво / вратата е лява,ако са от дясно / вратата е дясна.

Крилото на вратата може да бъде с два вида пълнеж.

Стандартно вратите се произвеждат с пълнеж тип пчелна пита.

 

За по-голяма здравина, шумо и топлоизолация се предлага и пълнеж от перфорирано ПДЧ.

Крилото на вратата може да бъде два вида: фалцово (класическият вариант) и (по-модерният вариант) безфалцово.

Касата на вратата може да бъде права и обла - не всички врати могат да се произведат във вариант с обла каса, която е и по-масивна (т.е. отвора за минаване се намалява с 2-4см)

Основните размери на вратите са височина, широчина и дълбочина (или дебелина на зида), но има и други размери, които имат значение в някои частни случаи

А - светъл отвор за минаване (има значение когато има минимално изискване за размера на този отвор;

B - размер на крилото;

C - размер на вратата (крило + каса) (има значение когато се произвежда вратата или ако е готова вратата - какъв размер максимално може да влезе в нашия отвор);

D - общ габаритен размер (крило + каса + первази) - има значение, когато имаме ограничение в широчина и височина;

Е - дебелина на зида;

зидарски отвор - обикновено е С + 2-3см в широчина и С + 1-2см във височина, сантиметрите който се намаляват от зидарския отвор са нужни за да осъществи монтажа, а именно за да може да се нивелира вратата и да има място за монтажна пяна. 

Вратите могат да бъдат изработени с различни видове покритие:

1) Фурнировани врати - при тях се използва висококачествен естествен фурнир от различни дървесини (череша, дъб, бук, орех, венге, зебрано, тик), които свободно могат да бъдат комбинирани помежду си. Посоката на шарката на фурнира може да бъде разположена хоризонтално или вертикално на крилото на вратата..

2) Ламинатни врати - използват се заводски ламиниран МДФ  в топли дървесни декори по избор. Ламината издържа на издраскване и може да се използва и за мокри помещения.

3) Врати тип "Крафт Мастър"– при тях се използват готови фабрично произведени МДФ панели с релефна повърхност, имитираща дървесна шарка. Вратите са ефектни и едновременно с това здрави и влагоустойчиви.

4) Боядисани врати от суров МДФ – представляват гладки или фрезовани врати с покритие от полиуретанов лак, оцветен в цвят по каталог на RAL.

5) Фолирани врати – фолиото е в различни дървесни декори и е устойчиво на издраскване.

Сглобката между первазите може да е под ъгъл от 90 градуса или 45 градуса в зависимост от изискванията на клиента.